Bröderna Fraimans Tvätteri

Uppdrag

Svanenmärkt tvätteri tar nästa steg genom konvertering från olja till träpellets.

Uppdragsgivare:

Bröderna Fraimans Tvätteri AB

Industri:

Tvätteriverksamhet

Lösning/produkt:

BKtech BioOne Steam 1,5 MW för ångproduktion

Kuriosa:

”Ren tvätt. Rätt mängd. Rätt tid.”

Hur gjorde vi?

Bröderna Fraimans Tvätteri AB är ett familjeägt Svanen-märkt tvätteri i Bålsta med hållbarhet i fokus. I mer än 30 år har verksamheten jobbat hårt för att vara i framkant då det kommer till miljö. Tvätteriet vänder sig primärt till restaurang- och hotellverksamheter men även privatpersoner anlitar Fraimans. BKtech fick förtroendet att leverera en BioOne Steam 1,5 MW för ånga till tvätteriet. Innan leverans provades och färdigställdes den mobila bioenergianläggningen vid BKtech:s fabrik i Blomstermåla. Anläggningen kopplades ihop med kundens nuvarande tvätteriprocess och efter godkänt prestandaprov och provdrift kunde anläggningen överlämnas och tas i drift.

Vägen till Svanenmärkningen

Bröderna Fraimans Tvätteri AB är ett familjeägt Svanen-märkt tvätteri i Bålsta med hållbarhet i fokus. I mer än 30 år har verksamheten jobbat hårt för att vara i framkant då det kommer till miljö. Lyssna på när Ronny Fraiman, delägare berättar om b.la sänkta energikostnader.

Satsningen har inneburit att vi minskat våra energikostnader och att vi därigenom har haft möjlighet betala av investeringen på kortare tid.

Ronny Fraiman

Delägare, Bröderna Fraimans Tvätteri

Resultatet

Fraimans Tvätteri AB har alltså minskat sina energikostnader genom att konvertera från eldningsolja till träpellets. Företaget har en hög miljömedvetenhet och har varit fossilfria sedan 2019 och nu har man alltså tagit ytterligare ett steg i sin strävan. Anläggningen har fram till idag (december 2022) inte haft ett enda driftsstopp.

-93%

-34%

Utsläpp
Kostnad

Generell bränslebesparing, ej relaterat till specifikt kundcase.

Andreas Åström, BKtech

Har du några frågor om projektet?
Hör av dig till:

Andreas Åström

Projektchef

+46 (0)70-641 55 22

andreas.astrom@bktech.se

Jag vill bli kontaktad

Fler företag som har våra lösningar