ESS-ENN Timber AB

I hjärtat av Småland ligger samhället Skruv, där ESS-ENN Timber bedriver sin limfogstillverkning – numera helt fossilfritt.

Uppdrag

ESS-ENN Timber jobbar under mottot ”Miljövänliga träprodukter med oändliga möjligheter”, och för att arbeta i linje med mottot bestämde de sig tidigt för att energikonvertera från fossila bränslen till bioenergi. ESS-ENN Timber använder idag bioenergi för sin produktion, men också för uppvärmning av sina lokaler.

Uppdragsgivare:

Timber AB

Industri:

Trävaror

Lösning/produkt:

BKtech BioOne HW 500 kW för produktion av hetvatten

Kuriosa:

Förutom att bli fossilfria och få en lägre energikostnad har även produktionskapaciteten ökat.

Hur gjorde vi?

BKtech levererade en bioenergianläggning som producerar bioenergi i form av hetvatten. Extra spännande är det att anläggningen bedrivs av restprodukter från ESS-ENN Timber’s egen produktion: under tillverkning faller det nämligen en del restprodukter och oanvändbara trädetaljer. Av restprodukterna skapas därför träflis som används som biobränsle i anläggningen. Mer närproducerad biobränsle än så finns inte!

Resultat

Tack vare den nya anläggningen med ett tryck på hela 6 BAR, har ESS-ENN Timber kunnat höja temperaturen i sina limfogsmaskiner och därmed fått en ökad produktionskapacitet. Att de samtidigt har blivit helt fossilfria har dessutom givit stora energikostnadsbesparingar. Det kallar vi win-win för både klimatet och ekonomin. Projektet delfinansierades av Klimatklivet.

-93%

-65%

Utsläpp
Kostnad

Generell bränslebesparing, ej relaterat till specifikt kundcase.

Andreas Åström, BKtech

Har du några frågor om projektet?
Hör av dig till:

Andreas Åström

Projektchef

+46 (0)70-641 55 22

andreas.astrom@bktech.se

Jag vill bli kontaktad

Fler företag som har våra lösningar