Miljöbild, mat, uppläggning

Gudruns kött & charkuterier

Inför byggnationen av en helt ny produktionsanläggning bestämde sig Gudruns AB för att göra anläggningen fossilfri från dag ett

Uppdrag

Gudruns AB levererar svenskt kvalitetskött från svenska gårdar, och bygger just nu en helt ny produktionsanläggning i Jordbro. Tidigt under processens gång fattades beslutet att göra anläggningen fossilfri, och BKtech blev kontaktade för att hjälpa till att analysera det framtida energibehovet, och anläggningens dimension.

Uppdragsgivare:

Gudruns AB

Industri:

Kött & charkuterier

Lösning/produkt:

BKtech BioOne Steam 1,3 MW för produktion av ånga, samt konsulttjänster inkl. energibalansräkning

Kuriosa:

Gudruns AB har producerat charkuterier sedan 1925

Vi förstod tidigt att BKtech kunde hjälpa till att dimensionera produktionsanläggningen och energibehovet utifrån kunskap och lång erfarenhet om livsmedelsprocesser

Andreas Ögren

VD för Gudruns AB

Hur gjorde vi?

Vi blev både hedrade och glada över uppdraget att få vara med och göra anläggningen fossilfri och klimatsmart redan från dag ett. Därför genomförde vi ett uppdragsavtal där vi projekterade en pelletspanna med inkluderad energibalansräkning. En grundlig och välarbetad analys från vår sida gjorde att kunden kände sig hörd och behovet tillgodosett, och valde att gå vidare med samarbetet.

Framtidsdrift för livsmedelsföretag

Charkuteriföretaget Gudruns står för svensk kvalitet med hållbarhet i fokus. Därför behövde man en energikonvertering att lita på. ”Vi var helt trygga i att välja pellets.” säger VD Andreas Ögren.

Resultatet

Framåt maj 2022 kommer vår bioenergianläggning att levereras till Gudruns AB och den nya anläggningen i Jordbro. Pelletspannan kommer att producera ånga på 1,3MW och göra produktionsanläggningen klimatsmart, hållbar och fossilfri. Projektet delfinansierades av Klimatklivet.

”Det har varit roligt att samarbeta med Gudruns AB och få vara delaktig i uppbyggnaden av ett nytt fossilfritt och hållbart slakteri”, säger vår affärsutvecklingsansvarig Staffan Lundegårdh – och vi ser fram emot att snart leverera den nya pelletspannan.

-93%

-65%

Utsläpp
Kostnad

Generell bränslebesparing, ej relaterat till specifikt kundcase.

Andreas Åström, BKtech

Har du några frågor om projektet?
Hör av dig till:

Andreas Åström

Projektchef

+46 (0)70-641 55 22

andreas.astrom@bktech.se

Jag vill bli kontaktad

Fler företag som har våra lösningar