Skövde Slakteri

Från ånga till ånga – men på ett klimatsmart sätt

Uppdrag

Skövde Slakteri har bedrivit sin verksamhet i över 40 år. För att kunna producera behöver slakteriet ånga – något som tidigare framställts genom användning fossila bränslen. För att kunna fortsätta bedriva en hållbar verksamhet bestämde de sig för att fasa ut den fossila bränslen, som ersätts med biobränsle: en pelletseldad anläggning för ångproduktion.

Uppdragsgivare:

Skövde Slakteri AB

Industri:

Livsmedel – kött och chark

Lösning/produkt:

BKtech BioOne Steam 1,3 MW för produktion av ånga

Kuriosa:

Skövde Slakteri är Sveriges största privatägda slakteri, och arbetar enbart med svenska gårdar och svenskt kött

Hur gjorde vi?

Avtalet mellan BKtech och Skövde Slakteri innebär en leverans av en mobil bioenergianläggning på 1,3MW som ska producera den ånga som behövs för slakteriets verksamhet. Den fossila förbränningen kommer fasas ut, för att sedan ersättas helt med biobränsle – träpellets – i den nya bioenergianläggningen.

Satsar på bioenergi för framtiden

Skövde Slakteri har bedrivit sin verksamhet i över 40 år och har nu bestämt sig att bli fossilfria. Hör Björn Hellner, Underhållschef berätta om hållbar produktion och samarbetet med BKtech.

Resultatet

Eftersom Skövde Slakteri är certifierade enligt GFSI-standarden FSSC22000, har en KRAV-certifiering, samt EU-ekologisk standard, är det viktigt med en hållbar produktion i hela ledet. Därför är samarbetet mellan BKtech och Skövde Slakteri viktigt ut ett klimatperspektiv och certifieringssynpunkt, och BKtech kommer under 2022 att leverera den nya bioenergianläggninen enligt avtalet. Vi ser fram emot samarbetet och framtiden tillsammans med Skövde Slakteri.

-93%

-34%

Utsläpp
Kostnad

Generell bränslebesparing, ej relaterat till specifikt kundcase.

Fler företag som har våra lösningar