Svenska Lantchips AB

Fossilfri fritering av chips

Uppdrag

Svenska Lantchips har länge producerat en krispig klassiker till helgmyset. Chipsproduktion kräver mycket energi, och världens chipsproduktion drivs idag av någon form av fossil energi. Svenska Lantchips ville därför tänka om och göra sin svenska produktion mer hållbar, både för klimatet och sina konsumenter.

Uppdragsgivare:

Svenska Lantchips

Industri:

Tillverkning av chips/snacks

Lösning/produkt:

BKtech BioOne Steam 3 MW för produktion av ånga

Kuriosa:

Vi kan inte skryta nog å deras fördel – så vi säger det igen: först i världen!

Hur gjorde vi?

Tillsammans har BKtech och Svenska Lantchips utvecklat en teknik där ånga från den mobila bioenergianläggningen används för att värma upp fritöserna till rätt temperatur för att tillverka högkvalitativa chips. Därmed undviks fossila bränslen, och Svenska Lantchips blev först i världen med en helt fossilfri chipstillverkning.

Sveriges godaste chips – i flera led

Svenska Lantchips har längre strävat efter att göra så goda chips som möjligt – både för konsumenten och klimatet. Därför togs beslutet att överge den gamla propangasen och istället övergå till biomassa för att värma upp fritöserna. Hör mer om historien bakom Svenska Lantchips, och beslutet att energikonvertera till fossilfri bioenergi.

Resultatet

Svenska Lantchips är stolta över sin energikonvertering och numera fossilfria produktion – och det med rätta. De har fått en tydlig konkurrensfördel och blivit banbrytande inom sin bransch genom att bli världens första fossilfria chipstillverkare.

Projektet delfinansierades av Klimatklivet.

-93%

-65%

Utsläpp
Kostnad

Generell bränslebesparing, ej relaterat till specifikt kundcase.

Fler företag som har våra lösningar