Blandade livsmedel

Vad händer med utsläppen från livsmedelsindustrin?

Under det senaste året backar flera av världens stora livsmedelsbolag i sina ambitioner då det kommer till koldioxidutsläpp och klimatavtryck. En utveckling som skulle kunna kopplas till ökad konsumtion och världsläget i övrigt. För nio av världens största livsmedelsbolag summeras sju miljoner ton för växthusgasutsläpp, bara under det senaste året. Det betyder en sjuprocentig ökning från föregående år.

Många av bolagen gör dock sitt bästa för att dra sitt strå till stacken med en oförändrad utsläppsnivå, några få har klarat av att minska sina utsläpp, medan andra i stället ökat sina utsläpp rejält. Allt enligt en undersökning som gjorts av Just-Food.

Enklare omställning till bioenergi

BKtech:s kunder har valt att gå från exempelvis eldningsolja till bioenergianläggningar med träpellets som bränsle. På så sätt minskar koldioxidutsläppen och klimatavtrycket. Med BKtech Total, som är vårt energileveransavtal, får kunden allt i ett. Vi levererar, servar och underhåller bioenergianläggningen och ser till att företaget kan fokusera på sin kärnverksamhet oavsett om produktionen behöver ånga, värme eller hetolja. På så sätt blir det en betydligt enklare process att ställa om till bioenergi.

Flera av livsmedelsbolagen rapporterar ökad försäljning som orsak till de ökande utsläppen. Jämförelsen blir dock lite haltande då olika bolag har olika mätparametrar som redovisas. Just nu upplever många av koncernerna i branschen stora utmaningar i att nå sina netto-noll-visioner för koldioxidutsläpp. Men det verkar ändå möjligt. Jätten Danone har faktiskt minskat sina utsläpp. Däremot har en annan av drakarna, Heinz, i stället ökat utsläppen rejält. Svaret på obalansen stavas kanske bioenergi?

Som inspiration för livsmedelsbolag som funderar på en konvertering, har BKtech intervjuat kunder inom mejeri, dryckesframställan, slakteri med flera som gått över till fossilfri produktion. Samtliga vittnar om kraftigt sänkta energikostnader. Ta del av deras erfarenheter i vår programserie BKtech Play Case.