”Lulles” – Ludvig Sörensen
I Sävsjö finns ett charkuteri med gamla anor från 1800-talet, och som tagit ett stort energikliv in i framtiden.
Uppdrag
Det anrika charkuteriföretaget i Sävsjö – kallat ”Lulles” i folkmun – ville ta klivet in i framtiden utan att tappa 1800-talsandan. Helt enkelt: fortsätta tillverka charkuterier med stor matglädje och upptäckarlust, men på ett klimatvänligt och fossiloberoende sätt.
Uppdragsgivare:
Ludvig Sörensen AB – ”Lulles”
Industri:
Charkuterier
Lösning/produkt:
BKtech BioOne Steam 870 kW för produktion av ånga
Kuriosa:
Det tog endast 7 månader från undertecknad order till färdig installation
Hur gjorde vi?
Projektet delfinansierades av Klimatklivet, och var en stor del av möjliggörandet för Lulles energiomställning. Det gjorde att vi kunde leverera en nyckelfärdig och mobil bioenergianläggning som producerar bioenergi i form av ånga med hjälp av pelletseldning. Anläggningen har ett integrerat pelletsförråd som också inkluderades i leveransen.
En säker grön investering
Charkuteri med tradition som står för hantverk och kvalitet. En grön omställning med hållbarhetsmål resulterade i en investering för framtiden.
Resultatet
Lulles energikonvertering har bl.a. lett till att företaget reducerat sina CO₂-utsläpp med 300 ton per år. Med ett ben i 1800-talet och ett ben i framtidens energi kommer Lulles spara på klimatet, sin ekonomi och fortsättningsvis leverera charkvaror med upptäckarlust, innovationsglädje och ett stort matintresse.
-93%
-65%
Generell bränslebesparing, ej relaterat till specifikt kundcase.
Har du några frågor om projektet?
Hör av dig till:
Andreas Åström
Projektchef
Fler inom livsmedelindustrin
”Lulles” – Ludvig Sörensen
Atria Borås
Falköpings Mejeri
Gudruns kött & charkuterier
Guldfågeln AB
High Coast Distillery
Krönleins Bryggeri
Nya Lantfågel på Österlen
Skövde Slakteri
Stranda Kyckling AB
Svenska Lantchips AB
Tevsjö Destilleri
Vätternpotatis
Wermlands Mejeri