Grillade kycklingvingar

Fossilfri ånga vid Guldfågeln i Mörbylånga

Guldfågeln AB är ett av Sveriges ledande företag när det gäller svenskproducerad kyckling av högsta kvalitet. Guldfågeln är ett varumärke i Blentagruppen där även Ingelsta Kalkon och Nya Lantfågeln på Österlen AB ingår.

Till Guldfågeln i Mörbylånga har BKtech överlämnat en 3 MW bioenergianläggning för produktion av ånga till deras livsmedelsproduktion. Installationen startades i september 2023 och i november 2023 påbörjade vi ångproduktionen med träpellets.

” – Vi lärde känna Guldfågeln i samband med att Nya Lantfågeln på Österlen konverterade från olja till träpellets 2021. Bioenergianläggningen till Mörbylånga är vår andra leverans till Blentagruppen. Vi har över tid byggt en mycket god relation med flertalet kontaktpersoner inom Blentagruppen som visat stort förtroende för oss som leverantör, både tekniskt som kommersiellt”, säger Staffan Lundegårdh, Försäljningsansvarig Industri.

Läs mer om projektet Nya Lantfågeln på Österlen AB här

Bioenergianläggningen består av en pelletspanna på 3 MW, två 1,5 MW brännare samt keramiskt filter på 2×1,5 MW tillverkade av BKtech.

”- Vi är stolta över anläggningen som vi nu lämnar över med varm hand till Guldfågeln, berättar Jonas Gustavsson, Projektledare BKtech. Blentagruppen är vana att hantera våra anläggningar och det känns tryggt att lämna över till en kompetent användare av våra produkter”.

Guldfågeln är grundat 1975 och har ca 600 personer anställda i Mörbylånga.

”- Nu har vi inom Blentagruppen fossilfri och förnybar ångproduktion både i Simrishamn, Falkenberg och Mörbylånga. Adderat till det, har vi dessutom gjort kostnadsbesparingar gentemot tidigare olje- och gasolanvändning. Guldfågeln i Mörbylånga är vår största produktionsanläggning där vi har ett årsbehov på ånga motsvarande 8,2 GWh”, berättar Andreas Norman, Inköpschef.

Se en tidigare inspelad intervju med Andreas Norman, Inköpschef och Bill Wigren, PTA-Chef

Läs mer om Guldfågeln och Blentagruppen.

Kort om BKtech:

Med en omsättning på över 275 Mkr, lång erfarenhet och mycket hög kompetens är BKtech marknadsledande i Sverige i att bygga modulära och mobila fossilfria energianläggningar 1 till 15 MW, främst för industrin och energibolag, för varmvatten, hetvatten och ånga baserat på förnybara torra biobränslen. Genom att kunna erbjuda hela kedjan från förstudie, konstruktion, tillverkning, installation, service och leveranser av biobränsle kan vi i egen regi tillgodose våra kunders långsiktiga önskemål och behov.

För mer information kontakta:

Magnus Eklund, Sälj & Marknadschef, BKtech Group AB
magnus.eklund@bktech.se
0708 67 63 78