Blandade mejeriprodukter, Falköpings Mejeri

Falköpings Mejeri

Under hösten 2019 bestämde sig Falköpings Mejeri att övergå till bioenergi – för ekonomin och klimatets skull.

Uppdrag

Falköpings Mejeri är en ekonomisk förening som ägs av 190 lantbrukare på och omkring Falköpingsbygden. Mejeriet har en starkt uttalad policy om att ta hänsyn till hela samhället, naturen och framtida generation. Därför kände mejeriet år 2019 att det var dags att överge den gamla fossila eldningsoljan och konvertera till fossilfri bioenergi – allt för att fortsätta jobba mot sina högt uppsatta mål och klimatets bästa.

Uppdragsgivare:

Falköpings Mejeri

Industri:

Mejeriprodukter

Lösning/produkt:

BKtech BioFlex Steam 4 MW för produktion av ånga

Kuriosa:

Reducering av CO₂-utsläpp beräknas till ungefär 2880 ton/år – motsvarande det årliga utsläppen från hela 960 personbilar

Hur gjorde vi?

Enligt särskilda lagkrav behöver mjölk pastöriseras i 72°C under 16 sekunders hålltid. Det innebär att det även finns vissa krav på mejeriets utrustning, drift och prestanda. Vi på BKtech levererade en bioenergianläggning på en effekt om 4 MW som förser mejeriet med kvalitativ processånga och en säker drift. I samarbete med kunden levererar vi färdig energi med BKtech Total, där vi även sköter driften och leveranser av träpellets – allt för att göra mejeriets produktion fortsatt smidig!

Falköpings policy ledde till bioenergi

Mejeriet har en starkt uttalad policy om att ta hänsyn till hela samhället, naturen och framtida generationer. I BKtech Play berättar bland annat Anders Segerström, VD hur mejeriet reducerat sina CO₂ utsläpp med ca 2880 ton årligen.

Med den nya bioenergianläggningen på 4 MW har Falköpings Mejeri beräknats reducera sina CO₂-utsläpp med ungefär 2880 ton och spara 2 miljoner kronor i energikostnader. De driftstopp som behövs för eventuellt underhåll av systemet är korta, snabba och påverkar produktionen minimalt. Vi är otroligt glada över att få vara en del av mejeriets resa mot fortsatt minskat klimatavtryck och fantastiska kostnadsbesparingar tack vare bioenergi.

-93%

-34%

Utsläpp
Kostnad

Generell bränslebesparing, ej relaterat till specifikt kundcase.

Driften i vår produktion har fungerat enormt bra. Framför allt är BKtech väldigt duktiga på att planera in driftstopp för service och underhåll, för att göra så liten påverkan på verksamheten som möjligt

Anders Segerström

Falköpings Mejeri

Hur mycket kan du spara?

Falköpings mejeri bytte från fossil eldningsolja till fossilfri bioenergi och har beräknats reducera sina CO₂-utsläpp med cirka 2880 ton och spara ungefär 2 miljoner kronor i energikostnader – per år. Använd vår räknesnurra och se hur mycket ni kan spara:

Gör din beräkning
Jonas Gustavsson, BKtech

Har du några frågor om projektet?
Hör av dig till:

Jonas Gustavsson

Projektledare

+46 (0)70-890 40 12

jonas.gustavsson@bktech.se

Jag vill bli kontaktad

Fler företag som har våra lösningar